دسته بندی: آموزشی / تکنولوژی / دستهبندی نشده / فناوری اطلاعات
تاریخ انتشار: 8 دی 1401
دیدگاه ثبت شده: 25
زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه
هوش مصنوعی اکنون بخشی از زندگی روزمره ماست، اگرچه هنوز مانند فیلمهای علمی-تخیلی رباتها با ما زندگی نمیکنند یا ماشینهای پرنده نداریم- اما این هوش روز به روز به آرزوی دیرینه انسانها نزدیکتر میشود. امروزه از هوش مصنوعی در تلفنهای هوشمند، کامپیوترهای پیشرفته، ساخت ربات، تجهیزات ساختمان و … استفاده میشود.
در سادهترین عبارت، هوش مصنوعی به سیستمها یا ماشینهایی اطلاق میشود که هوش انسان را برای انجام وظایف تقلید میکنند و میتوانند بر اساس اطلاعاتی که جمعآوری میکنند، خود را به طور مکرر بهبود بخشند. کاربردهای خاص هوش مصنوعی شامل سیستم های خبره، پردازش زبان طبیعی، تشخیص گفتار و بینایی ماشین است. این هوش بیشتر در مورد فرآیند و توانایی تفکر و تجزیه و تحلیل دادههاست اما هیچگاه جایگزین انسانها نیست و برای افزایش توانایی ها و مشارکت های انسانی در نظر گرفته شده است، که آن را به یک دارایی تجاری بسیار ارزشمند تبدیل می کند.
هوش مصنوعی برای برنامههایی که کارهای پیچیدهای را بدون دخالت انسان انجام میدهند، به یک امر مهم تبدیل شده است. یادگیری ماشینی بر ساختن سیستم هایی متمرکز است که بر اساس دادههای دریافتی عملکرد خود را یاد می گیرند یا بهبود می بخشند. نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که همه یادگیریهای ماشینی هوش مصنوعی است، اما همه هوشهای مصنوعی یادگیری ماشینی نیستند. برای به دست آوردن هوش مصنوعی، بسیاری از شرکت ها در تیمهای علم داده سرمایهگذاری میکنند چرا که هوش مصنوعی آینده بشریت را رقم میزند. علم داده، یک رشته بین رشته ای است که از روش های علمی و سایر روش ها برای استخراج ارزش از داده ها استفاده میکند، مهارت های حوزه هایی مانند آمار و علوم کامپیوتر را با دانش تجاری ترکیب می کند تا داده های جمع آوری شده از منابع متعدد را تجزیه و تحلیل کند.
هوش مصنوعی به پایه ای از سخت افزار و نرم افزار تخصصی برای نوشتن و آموزش الگوریتم های یادگیری ماشین نیاز دارد. هیچ زبان برنامه نویسی مترادف با هوش مصنوعی نیست، اما تعداد کمی از جمله پایتون و جاوا در این زمینه استفاده میشوند. به طور کلی، سیستمهای هوش صنوعی مقادیر زیادی از دادههای برچسبگذاری شده را برای همبستگی الگوهای مختلف تجزیه و تحلیل و از این الگوها برای پیشبینی وضعیتهای آینده استفاده میکند. به این ترتیب، یک ربات چت که از نمونههایی از چتهای متنی تغذیه میشود، میتواند یاد بگیرد که تبادلات واقعی با افراد ایجاد کند، یا یک ابزار تشخیص تصویر میتواند با مرور میلیونها تصویر، شناسایی و توصیف اشیاء در تصاویر را بیاموزد.
برنامه نویسی هوش مصنوعی بر سه مهارت شناختی تمرکز دارد: یادگیری، استدلال و اصلاح خود
فرایند یادگیری: این جنبه از برنامه نویسی هوش مصنوعی دادهها را جمع آوری کرده و آنها را به اطلاعات عملی تبدیل میکند. قوانین، که الگوریتم نامیده می شوند، دستورالعمل های گام به گام را به دستگاههای محاسباتی ارائه میدهند تا کار خود را تکمیل کنند.
فرآیند استدلال: این جنبه از برنامه نویسی هوش مصنوعی بر انتخاب الگوریتم مناسب برای رسیدن به یک نتیجه دلخواه متمرکز است.
فرآیند خود اصلاحی: این جنبه از برنامه نویسی هوش مصنوعی برای تنظیم مداوم الگوریتم ها و اطمینان از ارائه دقیق ترین نتایج ممکن طراحی شده است.
بزرگترین و موفقترین شرکتهای امروزی از هوش مصنوعی برای بهبود عملکرد و کسب مزیت نسبت به رقبای خود استفاده کردهاند؛ هوش مصنوعی به این دلیل مهم است که میتواند به شرکتها در مورد کارهای خود بینشی بدهد که قبلاً از آن آگاه نبودهاند؛ به این دلیل که در برخی موارد، هوش مصنوعی میتواند وظایف را بهتر از انسانها انجام دهد. به ویژه هنگامی که صحبت از کارهای تکراری و جزئیات محور مانند تجزیه و تحلیل تعداد زیادی از اسناد قانونی، برای اطمینان از پر شدن صحیح فیلدهای مربوطه می شود، ابزارهای هوش مصنوعی اغلب کارها را به سرعت و با خطای نسبتاً کمی تکمیل می کنند.
پیش از محبوبیت هوش مصنوعی، تصور استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری برای متصل کردن مسافران به تاکسی غیر ممکن بود، اما امروزه شرکتهای بزرگی مثل اسنپ و تپسی با انجام این کار به یکی از بزرگترین شرکت های ایرانی تبدیل شدهاند. این برنامه از الگوریتمهای یادگیری ماشینی پیچیده برای پیشبینی اینکه چه زمانی افراد احتمالاً در مناطق خاصی نیاز به تاکسی دارند، استفاده میکند. به عنوان مثالی دیگر، گوگل با استفاده از یادگیری ماشینی برای درک نحوه استفاده مردم از خدمات و سپس بهبود آنها استفاده میکند، که به یکی از بزرگترین مجریان استفاده از هوش مصنوعی تبدیل شده است. در سال 2017، ساندار پیچای، مدیرعامل این شرکت، اعلام کرد که گوگل به عنوان شرکت پیشگام در این زمینه فعالیت خواهد کرد.
مزایا
استفاده از هوش مصنوعی در مشاغلی که دارای جزئیات بسیار زیادی هستند و درصد خطای انسانی در آنها بالاست، بسیار کارآمد است؛ چرا که زمان را برای انجام کارهای سنگین کاهش داده و نتایج ثابتی را ارائه میدهد. یکی دیگر از مزایای این هوش این است که همیشه در دسترس است.
معایب
هوش مصنوعی با این که در دنیای امروز فراگیر شده است اما همچنان استفاده از آن بسیار گران است و به تخصص بالایی نیاز دارد. استفاده از هوش مصنوعی در صنایع استفاده از نیروی انسانی را محدود و فرصتهای شغلی را از بین میبرد.
در پایان کاربرد هوش مصنوعی در زندگی روزمره را نمیشه نادیده گرفت، در مقالههای آینده بیشتر در مورد این هوش و انواع آن صحبت خواهیم کرد.