زمان مورد نیاز برای مطالعه: 2 دقیقه
جایزه معماری آقاخان (AKAA) برندگان مسابقه 2022 را اعلام کرد. از مجموع 463 پروژه نامزد پانزدهمین دوره جوایز (2020-2022)، نمونه های برتر معماری در زمینه های طراحی معاصر، مسکن اجتماعی، بهبود و توسعه جامعه، حفاظت تاریخی، استفاده مجدد و حفاظت از منطقه هستند.
دو پروژه از بنگلادش، یکی از اندونزی، ایران، لبنان و سنگال، جایزه 1 میلیون UDS را به اشتراک خواهند گذاشت که یکی از بزرگترین جایزهها در معماری است. پانزدهمین دوره جایزه AKAA، با 9 نفر از هیئت داوران مستقل از جمله نادا الحسن، فرانسیس کر، بورکینا و ... برگزار شد.
هیئت داوران 20 پروژه از 16 کشور را در مرحله اول انتخاب کردند و از بین آنها برندگان را انتخاب کردند.
درباره جایزه آقاخان
جایزه معماری آقاخان که در چارچوب یک تقویم زمانی سهساله برگزار میشود، در سال ۱۹۷۷، با هدف شناسایی و ترویج پروژههایی که در پاسخگویی به نیازها و آرمانهای جوامع مسلمان موفق بودهاند، بنیان نهاده شده است و به لحاظ مبلغ بالای جایزه و نیز سختگیری و دقت عمل زیاد در روند گزینش شرکتکنندگان و برندگان نهایی، یکی از مهمترین جوایز معماری جهان به شمار میرود.
پروژه های برنده جایزه معماری آقاخان (AKAA) 2022 عبارتند از:
این پروژه موفق به معکوس کردن تخریب اکولوژیکی و خطراتی که بهداشت رودخانه و سواحل آن را به خطر میاندازد و بهبود فضای زیست محیطی رودخانه شد. با مشارکت و تخصیص مداوم جامعه، مشارکت گسترده زنان و نیروی کار محلی، رودخانه ناباگانگا در جنایده پاکسازی و منجر به محوطهسازی متفکرانه و حداقلی با مصالح و تکنیکهای ساخت و ساز محلی شد
این بنا از عمق از شالیزارها برمیخیزد و معماری و منظره را با هم ترکیب میکند. فرودگاه بینالمللی بانیووانگی از همه جنبهها مدرن و کارآمد است، اما این فرودگاه با معماری مدرن و نوآورانه خود میتواند انقلابی در معماری باشد، بهویژه که دولت اندونزی قرار است به زودی حدود 300 فرودگاه بسازد.
در محله متراکم شهری تهران، این پروژه با استفاده مجدد از فضای کارخانه آرگو، آن را به موزهای خصوصی برای هنر معاصر تبدیل کرده است. از خرابه های ساختمان اولیه، کارخانه ماءالشعیر بازسازی شد و سطوح جدیدی با رویکرد و طراحی ظریف به جای آن ساخته شد. فضاهای مختلفی برای نمایشگاه ها، گفتگوها و فیلم ها در چهار سطح ایجاد و یک اقامتگاه جدید هنرمندان در مجاورت موزه ساخته شد.
بازسازی مهمان خانهای که در حومه طرابلس واقع شده است، بخشی از نمایشگاه بین المللی راشید کرمی (RKIF)، شاهکار معماری است. بازسازی مهمانسرای نیمایر داستانی الهام بخش از ظرفیت معماری برای تعمیر در طول یک بحران است، زیرا کشور با فروپاشی سیاسی، اجتماعی-اقتصادی و زیست محیطی بی سابقه ای مواجه است.
این مدرسه با استفاده از کمترین مصالح به کار رفته ساخته شده است تا دانشآموزان بتوانند به راحتی تحصیل کنند.